Kezdőlap Tudásbázis Rendezvények Wiki Live DVD! Fórum Linkek Compet-Terra
magyar english   

Tudásbázisunk
HĂ­reink

2010. február 1.

Letölthető az új LiveDVD 3.0

2009. augusztus 14.

Kibővítettük a "Linkek" oldalunkat

2009. május 4.

Elindult a CASCADOSS-WIKI.

2009. április 20.

Elindult a Fórum, szabad hozzászólni.

2009. április 13.

Letölthetővé tettük a LiveDVD tartalmát, kattintson a "Live DVD!" linkre!

2009. április 9.

Cascadoss oldalaink a http://cascadoss.competterra.com címen is elérhetőek

2009. április 7.

A competterra.com portál elindult. Elsőként a Cascadoss projekt tartalma kerül feltöltésre, melyet hamarosan a
cascadoss.competterra.com
címen is elérhetnek.Projekt összefoglaló

A „nyílt forráskódú” szoftver (nyfsz) műszaki értelemben olyan szoftver, aminek a forráskódja nyilvánosan hozzáférhető vagy nyílt. Az nyfsz abban különbözik a levédett szoftvertől, hogy bárki hozzájuthat, általában nem kell fizetni használati díjat, valamint módosítható, és ugyanilyen feltételekkel bárki újraterjesztheti. Sikeres nyfsz projektek nem csupán az ingyenes szoftverek kibocsátásával hozhatók létre, hanem az annak hasznában részesülő közösségek bővítése által is.

Az elmúlt néhány évben a „Nyílt forráskód” elterjedt a térinformatikus társadalomban. Bár a térinformatikusok hatalmas lépéseket tettek a tulajdonolt szoftverekkel versenyképes nyfsz irányába, sok térinformatikai végfelhasználónak még nincs bátorsága belefogni az nyfsz használatába, mert hiányzik a hivatalos támogatás, és félnek az új technológiától. Így jelentős mértékben kihasználatlan marad az nyfsz alapú térinformatikai projektekben rejlő újítási lehetőség.

Jelen projekt célja, hogy felbátorítsa a térinformatikai végfelhasználókat, különösen a GMES szolgáltatások használóit a nyfsz-ek alkalmazására egy nemzetek közötti, vízesésszerűen megvalósuló térinformatikai és távérzékelési nyfsz-ről szóló és a környezeti alkalmazásokat kiemelten kezelő képzési program létrehozásával. A vízesésszerű képzési program szándéka, hogy nemzetközi szinten a térinformatikai csúcsfelhasználók (pl. kiemelkedő térinformatikai és/vagy távérzékelési és/vagy informatikai szakértők) kis csoportjai vegyenek részt a képzéseken, akiknek majd a megszerzett ismereteket nemzeti vagy regionális szintű képzéseken át kell adniuk a köznapi térinformatikai felhasználók számára (pl. kutatók, köztisztviselők).

A vízesésszerű képzési program legfontosabb célcsoportjai a közép- és keleteurópai tagállamok köznapi térinformatikai felhasználói. Az nyfsz használatának különleges jelentősége van ezekben az országokban, mivel csökkenti a felhasználói szerződésekre költött kiadásokat, és elősegíti a helybeli fejlesztéseket.

Célkitűzések

A CASCADOSS alapvető célja a térinformatikai közösség - különösen a GMES szolgáltatások felhasználóinak - oktatása arra, hogy milyen szerepet tölthetnek be a térinformatikai nyílt forráskódú projektek munkamódszereikben és döntési eljárásaikban, és világossá tenni számukra, hogy milyen lehetőségek vannak ezen tevékenységekben való részvételre. Ilyetén a CASCADOSS a GMES közösségen belül a nyílt forráskódú felhasználók kritikus tömegének létrehozását célozza meg, akik egymást támogathatják a környezeti problémákhoz kapcsolódó nyílt forráskódú megoldások megtalálásában.

A cél elérése érdekében a CASCADOSS létrehozza a nemzetközi, vízesésszerű képzési programot a környezeti alkalmazásokhoz használható nyílt forráskódú térinformatikai és távérzékelési szoftverekre. A képzési program három fázisból áll:

Első fázis

A nyílt forráskódú térinformatikai és távérzékelési technológiára vonatkozó kiterjedt vizsgálat kerül megvalósításra:
  • A nyĂ­lt forráskĂłdĂş tĂ©rinformatikai Ă©s távĂ©rzĂ©kelĂ©si projektek szĂ©les körĂ©nek átvizsgálása Ă©s Ă©rtĂ©kelĂ©se. A legjobb projekteket azonosĂ­tják, Ă©s dokumentálják
  • A nyĂ­lt forráskĂłdĂş tĂ©rinformatikai Ă©s távĂ©rzĂ©kelĂ©si szoftverekre fejlesztett környezeti alkalmazások szĂ©les körĂ©nek átvizsgálása Ă©s Ă©rtĂ©kelĂ©se. A legjobb alkalmazásokat azonosĂ­tják, Ă©s dokumentálják
  • A nyĂ­lt forráskĂłdĂş tĂ©rinformatikai Ă©s távĂ©rzĂ©kelĂ©si technolĂłgiára Ă©pĂ­thetĹ‘ ĂĽzleti modellek Ă©s Ă©rtĂ©knövelt szolgáltatások kutatása Ă©s dokumentálása
  • A bonyolult nyĂ­lt forráskĂłdĂş felhasználĂłi szerzĹ‘dĂ©si mĂłdozatok szűrĹ‘vizsgálata Ă©s nyĂ­lt forráskĂłdĂş jogi kĂ©rdĂ©sekre vonatkozĂł átfogĂł ĂştmutatĂł kialakĂ­tása.
A tanulmányból szerzett tapasztalatokat tájékoztató célú műhelymunka rendezvényeken terjesztik Európában.

A térinformatikai nyílt forráskódú szoftvereken azokat a nyílt forráskódú szoftvereket értjük, melyek térbeli adatokat tárolnak és/vagy dolgoznak fel (adatok a földrajzi jelenségek helyeiről, geometriájáról és térbeli kapcsolatairól). Specifikusan, a következő szoftver típusokat vizsgáljuk:
  • TĂ©rbeli adatbázisok (pl. postgresql/ postgis, mysql spatial)
  • GIS/RS szoftver alkalmazások fejlesztĂ©sĂ©re használhatĂł szoftver könyvtárak (pl.. a Java Topology Suite (JTS)).
  • GIS Ă©s RS szerver alkalmazások (pl. UMN Mapserver).
  • GIS Ă©s RS asztali alkalmazások (pl. GRASS, OSSIM).
A környezeti alkalmazásokon azon alkalmazásokat értjük, amelyeket kifejezetten térbeli elemzések, modellezés vagy döntéshozatal-támogatásra fejlesztettek, a környezeti tanulmányok körében.

Második fázis

Második szakaszában a Cascadoss egy 1 napos nemzetközi tanácskozást szervez, mely összekapcsolĂłdik egy 3 napos tájĂ©koztatĂł cĂ©lĂş műhelymunkával (2008 jĂşnius). A tanácskozás mind a nyfsz technolĂłgia hivatásos/ professzionális/ szakemberek fejlesztĹ‘it Ă©s (lehetsĂ©ges) ĂĽgyfeleit hozza össze Ă©s mint ilyen ösztönzi a kutatás, innováciĂłt Ă©s a hálĂłzatosodást ezen a terĂĽleten. A nemzetközi informáciĂłs műhely a tĂ©rinformatikában vagy programozásban magas szintű szaktudással rendelkezĹ‘ tĂ©rinformatikai szakĂ©rtĹ‘ket cĂ©lozza meg, Ăşgy mint software service szolgáltatĂłkat Ă©s informatikai/tĂ©rinformatikai KKV (= csĂşcs tĂ©rinformatikai felhasználĂł). A műhelymunka rĂ©sztvevĹ‘i rĂ©szletes áttekintĂ©st kapnak a legjobb nyf tĂ©rinformatikai Ă©s távĂ©rzĂ©kelĂ©si projektekrĹ‘l, a legjobb nyf tĂ©rinformatikai Ă©s távĂ©rzĂ©kelĂ©si környezeti alkalmazásokrĂłl Ă©s a nyf felhasználĂłi szerzĹ‘dĂ©sek Ă©rtelmezĂ©sĂ©rĹ‘l. A műhely megismerteti a csĂşcsfelhasználĂłkat a kĂĽlönfĂ©le ĂĽzleti modellekkel Ă©s Ă©rtĂ©knövelt szolgáltatásokkal, amelyek a nyfsz-kel megvalĂłsĂ­thatĂłk. A projekt szándĂ©ka tehát, hogy az informatikai, tĂ©rinformatikai KKV-kat Ă©s szoftveres szolgáltatásokat ĂĽzemeltetĹ‘ket Ăşj, nyĂ­lt forráskĂłdĂş tĂ©rinformatikai Ă©s távĂ©rzĂ©kelĂ©si technolĂłgiával egyĂĽttműködĹ‘ szolgáltatási platformok fejlesztĂ©sĂ©re ösztönözze. Ez, következĂ©skĂ©ppen a regionális GIS Ă©s RS stratĂ©giát is elĹ‘reviszi.

Harmaadik fázis

Harmadik szakaszában, a konzorciumi partnerek, egy 2 napos nemzeti vagy regionális információs műhely keretén belül adják át megszerzett tudásukat a helyi közönségnek. (esedékes 2008-ban). A célközönséget, a térinformatikában és/vagy programozás terén alacsony (vagy magas) szintű szaktudással rendelkező, GMES szolgáltatások használatával kapcsolatban álló személyek alkotják, úgy mint köztisztviselők, tudósok, tanulók (= köznapi térinformatikai felhasználó). Ez a tanfolyam részletes áttekintést nyújt a résztvevőknek a legjobb nyf térinformatikai és távérzékelési projektekről, a legjobb nyf alapú környezeti alkalmazásokról és az nyf felhasználói szerződések értelmezéséről. A projekt célja a GMES végfelhasználók ösztönzése, hogy az nyf térinformatikai és távérzékelési technológiát beleépítsék munka módszereikbe és döntéshozatali folyamataikba.

A vízesészerű képzési program elsődleges célcsoportjai közép- és kelet-európai tagállamok térinformatikai végfelhasználói. A nyílt forráskódú szoftverek átvétele ezekben az országokban nagy érdeklődésre tart számot/igen fontos, mivel csökkenti a licencből adódó költségeket és elősegíti a helyi/országon belüli technológiai fejlődést. Ez annyit jelenti, hogy a pénz azokban az országokban kizárólagosan a fejlesztési szakértelemre fordítódhat, és nem a licenc díjakra, mely egyetlen céghez köti a fogyasztót. Ez sokkal inkább kultúra függő megoldásokat tesz lehetővé, hiszen az ország lakói a saját valós igényeiknek megfelelően fejlesztik ki őket.

A projekt eredményeknek a projekt lezárta utáni folytonos terjesztésének biztosítása érdekében a CASCADOSS egy web alapú térinformatikai nyílt forráskódú szoftver portált fejleszt, mely a nyílt forráskódú térinformatika és távérzékelés legjobb gyakorlati megoldásainak tárházát, technikai leírásokat, oktatóprogramokat és tananyagokat tartalmaz (adatokkal együtt). A portál nyílt forráskódú térinformatikai és távérzékelési technológiával foglalkozó felhasználók és fejlesztők számára fórummal egészülhet ki.

Ezen célok elérése érdekében egybegyűjtöttünk egy csoport hasonlóan gondolkodó szakértőt, azzal a határozott szándékkal, hogy előmozdítsuk a nyílt forráskódú térinformatikai és távérzékelési szoftver technológiát a térinformatikusok közösségén belül, különösen a GMES társadalmában. A projekt partnerek a térinformatikai és távérzékelési, nyílt forráskódú technológiákban, oktatásban, környezeti alkalmazásokban vagy jogban erős háttérrel rendelkező szakértők.

HUNAGI
(C) 2009. Compet-Terra